Lei av varm butikk på sommeren?

Du husker kanskje i fjor sommer, sola steker fra klar himmel, kvikksølvet kryper opp mot 30C ute, du er på jobb. Aircondition-anlegget går for fult, men butikken din koker fortsatt. Flere kunder snur i døra, da varmen velter mot dem.

 

Været kan man ikke styre, men den innvendige belysningen kan man derimot gjøre noe med. Belysningen står tross alt for mesteparten av varmeutviklingen i butikken. Lamper er strengt talt ikke noe annet enn en varmeovn som lyser. En lyspære på 50 Watt vil produsere like mye varme som en panelovn på 50 Watt. Det finnes mange typer lyskilder på markedet. For butikkbelysning er det mest vanlig å benytte lysrør, halogen lamper, metallhalogen og LED. Det er store forskjeller på hvor mye lys disse lyskildene avgir per Watt. Ved å velge lamper som avgir mye lys per Watt, kan man gå ned på Watt-styrken på lampen. Husk at uansett hvilken lysteknologi man velger, vil de alltid avgi den oppgitte effekten (Watt) i varme. Målet må være å redusere antall Watt, men fortsatt beholde det samme lysutbyttet.

 

 

 Sammenligning av Lumen per Watt

 

Glødelampe: 10-17 L/W Metallhalogen: 70-115 L/W
Halogen: 12-22 L/W LED: 75-105 L/W
Sparepærer: 40-70 L/W Neste  generasjon LED: 150+ L/W
Lysrør T5/T8: 30-110 L/W    

 

Hvis man sammenligner lysutbyttet per Watt, så ser man at standard halogen avgir ekstremt mye varme i forhold til hvor mye lys de avgir. Har du halogenlamper i dag vil du redusere strømforbruket og varmen mye uansett nesten hva du bytter til. Det som er interessant å se på her er at det meste av det som selges av LED på markedet i dag, ikke er noe mer energieffektivt enn metallhalogen og T5 lysrør (de tynne), faktisk kan de være mindre effektive. Så bortsett fra muligens lenger levetid, er det lite å hente her.

 

Safe Elektro har spesialisert seg på neste generasjon LED-belysning. For å få neste generasjon stempelet, må de levere minimum 150L/W. Med så høyt lysutbytte per Watt, så ser man i tabellen over at man må ha 12 halogenlamper for å få like mye lys som én eneste neste generasjon LED-lampe, forutsatt at de er på like mange Watt. For metallhalogen, må man ha 1,5 til 2 lamper for å erstatte en neste generasjon LED-lampe. Så her ser vi at selv om din butikk benytter en av de mest effektive metallhalogen-lampene på markedet, så vil det å bytte til neste generasjon LED-lamper kunne halvere strømforbruket og varmeutviklingen. Dersom man også trenger kraftigere bakgrunnsbelysning, kan vi tilby neste generasjon high-bay-lamper som gir utrolige 220 L/W.

 

Det å skifte ut butikkbelysning er vanligvis en enkel jobb, da det meste er bare klikket inn i en skinne. Våre neste generasjon skinnespotter, passer direkte i de aller fleste eksisterende skinnene. Vi har lamper både for 3-fas og 1-fas skinner. Vi tilbyr også utlån av demo lamper, slik at du kan få oppleve forskjellen selv kostnadsfritt. Vi har avdeling både i Oslo og Fredrikstad, så holder du til dette området, så tar vi gjerne en uforpliktende befaring. Våre neste-generasjon high-bay-lamper leveres som standard med vanlig støpsel og ring for oppheng, noe som gjør at installasjonen kan utføres av  hvem som helst.

 

Helt til slutt vil jeg nevne et par ting om lyskvalitet og fargegjengivelse. Dette er normalt oppgitt på en skala opptil 100 (CRI eller RA-indeks på norsk). En lampe med høy CRI gir deg best fargegjengivelse av produktene dine. Dette er spesielt viktig på lamper som lyser direkte på produktene. Våre butikklamper har en CRI på 95, i tillegg til markedets beste energieffektivitet. Dette gir tilnærmet like god gjengivelse av alle farger som med halogen eller metallhalogen. Velger man tradisjonelle LED-spotter med CRI på for eksempel 80, vil du få mye dårligere fargegjengivelse på produktene dine. Mange leverandører av LED-belysning oppgir ofte hverken CRI eller L/W (Lumen per Watt) på lampene sine, noe som trolig skyldes at de ikke er spesielt høye. Så uansett hva du velger, sammenlign Lumens per Watt og CRI, og ikke bare Watt. Antall watt sier absolutt ingen ting om hvor kraftig en lampe lyser, men hvor mye varme den vil avgi i din butikk.